Jednodenní výlety z Českých Budějovic

Jižní Čechy, pohádková země

Tvář jižních Čech a poloha Českých Budějovic umožňuje z tohoto centra podnikat paprskovitě výlety do značné vzdálenosti a poznávat zajímavá místa na okraji jižních Čech nebo dokonce za jejich hranicemi. Slouží k tomu naše doprovodné vozidlo, případně dobré vlakové spojení nebo cyklobus. Tento program se neomezuje na následující počet dnů (=nápadů), ale lze objevit další řadu možností, kam se podívat při  JEDNODENCE :

1. den: Windsor u Budějovic (polodenní varianta)

Polodenní výlet po cyklostezce na Hlubokou a zpět kolem Loveckého zámečku, hřebčína Vondrov, rybníka Bezdrev do Dasného a kolem Vrbenských rybníků návrat na cyklostezku a do Českých Budějovic.

2. den: Holašovice a selské baroko

Autobus nás přepraví do Jaronína. Výhledy, které se pak začnou otvírat a sjezdy do Holašovic jsou velkým zážitkem. Cesta dál vede přes bývalý německý jazykový ostrůvek Strýčice, Radošovice a Dechtáře do Čejkovic, kolem loveckého zámečku Ohrada dosáhneme zámecký park na Hluboké. Po cyklostezce dosáhneme pohodlně Č.Budějovice.

3. den: Třeboňskou rybníční pánví (jedna z mnoha variant)

Autobus nás přepraví do Veselí nad Lužnicí. Vracíme se zpět do Budějovic krajem rybníků, kde jedna rybniční plocha přechází v druhou. Proti proudu Lužnice do Klece. V Lomnici n. Lužnicí se dobře obědvá. Rybník Dvořiště, je dobrým příkladem krásného rozlehlého rybníka a chatařské vášně. Za Lišovem překročíme Rudolfovský práh a sjedeme do Č. Bud.

4. den: Z Červené Lhoty do Tábora

Autobus nás dopraví na Červenou Lhotu. Po prohlídce zámku pokračujeme na kolech přes Deštnou a Košice do Plané nad Lužnicí. Krajina příjemně klesá a překvapivě nestaví do cesty žádné kopce. Vyhneme se hlavní silnici a v Sezimově Ústí sjedeme k Lužnici. Ta nás dovede až do Tábora. Prohlídka města a poutního kostela Klokoty.

5. den: Novohradské hory a pramen Lužnice (jedna i více variant)

Autobusem do Sandlu s tradicí podmalby na skle. Nachází se tu pramen Malše a kousek dál pramen Lužnice. Navštívíme ho a překročíme hranice. Pohoří je smutný svědek poválečných tragédií. Krajina je úžasná. Klesáme do údolí. Dobrá Voda, prohlídka poutního kostela. Sjedeme  k Cuknštejnu a projedeme romantickým Terčiným údolím. Na závěr Nové Hrady.

6. den: Z Třeboně do Jindřichova Hradce

Třeboňská rybničná pánev skýtá mnohá krásná zákoutí. Např. kolem Rožmberka, a dál na cestě do Stříbřce, u pomníku Destinnové. Ve Stráži n.N. navštívíme zámek. Cestou do Hradce se otevírají pohledy k pohraničním horám. Jindřichův Hradec, prohlídka města a muzea.

7. den: Ze Strakonic do Písku, aneb kudy táhli vojevůdci Žižka a Švejk.

Než opustíme Strakonice, podíváme se na sochy s Velikonočních ostrovů a do hradu. Pak se necháme vést Otavou přes Štěkeň (K.Klostermann) a Sudoměř (1420) kolem rezervace Řežabinec do Putimi. Po návštěvě četnické stanice pokračujeme na Písek. Prohlídka města.

8. den: Krajem rybníků kolem Blatné

Blatná, Lnáře, Březnice, tři městečka a tři zámky. Kraj, který málokdo zná. Pojem „Blatenská ryba“ ale prozrazuje, že na naší trase leží množství rybníků, krajina je vhodná i pro slabého cyklistu a přitom nabízí historické památky a krásné krajinné motivy, lesíky se skalkami.

9. den: Česká Kanada

Romantická krajina plná malých stoupání a klesání, kde si cyklista moc neodpočine.

Jména Nová Bystřice – Klášter – Landštejn – Slavonice patří mezi nejznámnější v regionu. Budeme jimi projíždět a některé památky si prohlédneme zevnitř. Trasa překračuje evropské rozvodí a i historickou hranici Moravy.

10. den: podle Vašeho přání

Možností je stále mnoho, např. Bechyňsko „pramáti jižních Čech“

V ceně zájezdu

  • ….x-krát hotel polopenzí ve 2-lůžko. pokoji (+WC, sprcha)
  • doprovodné vozidlo pro dopravu osob, kol a zavazadel
  • transfer z místa srazu na start a na závěr zpět do místa srazu
  • některé prohlídky – podle konkrétního výběru programu
  • informační materiál s mapou
  • cesta vlakem, plavba na Vltavě, piknik – podle výběru programu a na Vaše přání
  • prohlídky: Č. Budějovice a další města, hrady a zámky podle výběru

V ceně není

  • příplatek za jednolůžkový pokoj
  • půjčovné kola (pokud nepoužijete vlastní kolo)